ד״ר מאיה כלב-לנדוי

טיפול בקטרקט

קטרקט: מה זה?

קטרקט (בעברית: "ירוד") הוא מצב בו עדשת העין, שבאופן טבעי היא שקופה, הופכת לעכורה ומעורפלת. המצב אינו כואב או מגרה את העין, אך משפיע על הראייה: היא נעשית פחות איכותית ופחות חדה. קטרקט גם יכול לגרום לסינוור, שינוי תדיר במספר המשקפיים, ראייה כפולה חד-עינית ושינוי בראיית צבעים. הקטרקט יכול להתפתח בשתי העיניים או בעין אחת בלבד. 

החדשות הטובות הן שיש למחלה זו טיפול מצוין: הטיפול היחיד היעיל לקטרקט הינו ניתוח שבו מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית צלולה .

African American man with magnifying glass looking at the word cataract in a book

תסמינים של קטרקט

קטרקט בדרך כלל מתפתח בצורה הדרגתית כך שבהתחלה החולה אפילו לא מודע לכך. ככל שחולף הזמן הפגיעה בראייה נעשית מורגשת יותר, שכן היא מתחילה להיטשטש או להתעוות. תסמינים אפשריים של קטקרט יכולים להיות בין היתר קושי גובר בראייה, בעיקר בלילה; רגישות לאור (כגון הסתנוורות ממקורות אור או הופעה של מין "הילה" מסביבם); תחושה שצבעים נעשים דהויים יותר; שינויים תכופים במספר המשקפיים (או עדשות המגע); ולעיתים גם ראייה כפולה. בנוסף, כתוצאה מהירידה בראייה, החולה עשוי להרגיש שעיניו מתעייפות מהר יותר מבעבר, בעיקר כתוצאה ממצמוצים גוברים בניסיון לשפר את הראייה.

עם הזמן וללא טיפול העדשה נעשית יותר ויותר עכורה. במצבים קיצוניים העדשה הופכת להיות עכורה ולבנה לגמרי ("קטרקט בשל") ובמצב כזה עלולים להיגרם כאבים, דלקות עיניים ואף עלייה חדה בלחץ התוך עיני.

מה יכולות להיות סיבות לקטרקט והאם ניתן למנוע אותו?

הסיבה השכיחה ביותר להתפתחות של קטרקט היא ההזדקנות הטבעית של עדשת העין. לכן, מומלץ לגברים ולנשים מעל גיל 50 לגשת לבדיקות עיניים שגרתיות. הקטרקט יכול להופיע בשכיחות פחותה גם אצל אנשים צעירים יותר בד"כ מעל גיל 40. קטרקט יכול להיגרם מסיבות שונות נוספות  כמו חבלה בעין, מחלה מולדת, תופעות לוואי של תרופות מסוימות, מחלות סיסטמיות ועוד.

לא ניתן למנוע את התפתחות הקטרקט. ייתכן וניתן לעכב את הופעתו ע"י הרכבת משקפי שמש על מנת לצמצם את פגיעת קרינת ה-UV בעיניים, לשמור על תזונה נבונה העשירה בנוגדי חמצון ולהימנע מעישון.

איך מטפלים בקטרקט?

Senior woman during a medical eye examination

הטיפול היחיד היעיל לקטרקט הינו ניתוח שבו מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית צלולה. לא ניתן לרפא קטרקט בעזרת תרופות. 

ההחלטה לבצע ניתוח קטרקט מתקבלת לאחר בדיקת עיניים יסודית והתייעצות עם רופא עיניים מוסמך ומנוסה, תוך שקילת היתרונות והסיכונים ובהתאמה למאפייני החולה. ניתוח לטיפול בקטרקט הוא הליך מתקדם ובטוח, עם סיכויי הצלחה גבוהים ביותר, בין 95 ל-98 אחוזים. הניתוח אורך בין 15 ל-30 דקות בלבד, ויכול לא רק להשיב את הראייה לקדמותה, אלא אף לשפר אותה תוך מתן מענה למצבים של קוצר ראייה, רוחק ראייה ואסטיגמטיזם (צילינדר) – וע"י כך השגת חופש ממשקפיים.

ניתוחי קטרקט המבוצעים ע"י ד"ר מאיה כלב-לנדוי

ד"ר מאיה כלב-לנדוי היא מומחית לרפואת עיניים, מומחית לניתוחי קטרקט, ניתוחי גלאוקומה וניתוחים משולבים, בעלת ותק של למעלה מ-20 שנים. מבצעת את כל סוגי ניתוחי הקטרקט.

ניתוח הקטרקט מבוצע באופן אמבולטורי (ללא אשפוז) בהרדמה מקומית בטיפות או בג'ל. בניתוח מסירים את העדשה הטבעית העכורה ומשתילים עדשה מלאכותית המחליפה את העדשה שהוצאה. בשיטת הניתוח המודרנית "פאקואמולסיפיקציה" מבוצע חתך זעיר בעין שדרכו מוחדר אליה מכשיר הרוטט בתדירות גבוהה ביותר (אולטרה-סונית). המכשיר מרסק את חומר העדשה ושואב החוצה את החלקיקים. לאחר מכן מושתלת עדשה תוך עינית מקופלת הנפרשת בתוך העין לתוך קופסית העדשה במקום בו הייתה העדשה הטבעית. 

ניתוח קטרקט בלייזר

אחד הפיתוחים החדשניים בתחום רפואת העיניים הוא טכנולוגיה המאפשרת לבצע ניתוח קטרקט בלייזר. זהו ניתוח הקטרקט החדשני והמתקדם ביותר. בניתוח זה משתמשים במכשיר לייזר מתוחכם "פמטוסקנד לייזר", המעלה את רמת הדיוק והבטיחות של הניתוח. היתרונות: יצירת פתח עגול מרכזי ומדוייק בקופסית העדשה בעין, ריכוך חומר העדשה כך שדרושה פחות אנרגיה להסרת הקטרקט ולכן פחות סיכון לבצקת קרנית, ומיקום מדוייק יותר בהשתלת העדשה התוך עינית (חשוב מאוד בהשתלת עדשות מתקדמות). הלייזר מקל על ביצוע ניתוחים במקרים מסובכים במיוחד.

ניתוחי קטרקט בעיניים מורכבות

במקרים שבהם קוצר הראייה או רוחק הראייה גבוהים מאוד, או כאשר קיימות בעיות נוספות בעיניים (כגון קרטוקונוס או גלאוקומה), קשה יותר לתכנן את הניתוח כך שיושגו תוצאות אופטימליות לאחריו. עם זאת, באמצעות שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, הדמיות וחישובים, ניתן להגיע לאחוזי הצלחה גבוהים גם בעת ביצוע ניתוח קטרקט בעיניים מורכבות. בעיניים עם קטרקט וגלאוקומה ניתן לבצע ניתוח משולב המטפל גם בקטרקט וגם בגלאוקומה.

ניתוח קטרקט עם עדשות מתקדמות

בניתוח קטרקט מודרני ניתן בניתוח אחד ועם עדשה אחת לפתור גם את בעיית הקטרקט וגם את מרבית בעיות הרפרקציה, כלומר, הצורך במשקפיים: קוצר ראייה, רוחק ראייה, הצורך במשקפי קריאה ועיוות הראייה (האסטיגמטיזם, צילינדר). קיימות כיום עדשות תוך עיניות מתקדמות (עדשות "פרימיום"): עדשות מולטיפוקאליות, עדשות טוריות, עדשות מולטיטוריות ועוד. עדשות אלו מפחיתות בצורה משמעותית את התלות במשקפיים לקרוב ולרחוק ואת בעיית האסטיגמטיזם.
השתלת עדשות כאלו מחייבת כמובן בדיקות התאמה ומדידת פרמטרים שונים של העין המאפשרים חישוב מדוייק של כח העדשה.

זקוק/ה לטיפול ספציפי?

ניתוח קטרקט

הטיפול היחיד היעיל לקטרקט הינו ניתוח שבו מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית צלולה.

טיפול בגלאוקומה

ד"ר מאיה כלב-לנדוי מומחית ברפואת עיניים ובניתוחי עיניים בתחום הגלאוקומה והקטרקט למעלה מעשרים שנים. לצד ניתוחי גלאוקומה קלאסיים, במסגרתם מייצרים באופן כירורגי נתיב עוקף למערכת ניקוז נוזלי העין, ד"ר כלב-לנדוי מקפידה להתעדכן ולהתמחות בדרכי הטיפול המתקדמות ביותר בתחום. כיום קיימים ניתוחים חדשניים עם החלמה קלה יותר ושיעור סיכונים וסיבוכים נמוך יותר בהשוואה לניתוחים הקלאסיים הוותיקים.

ניתוח קטרקט בלייזר

אחד הפיתוחים החדשניים בתחום רפואת העיניים הוא טכנולוגיה המאפשרת לבצע ניתוח קטרקט בלייזר. זהו ניתוח הקטרקט החדשני והמתקדם ביותר. בניתוח זה משתמשים במכשיר לייזר מתוחכם "פמטוסקנד לייזר", המעלה את רמת הדיוק והבטיחות של הניתוח.

טיפולי לייזר בגלאוקומה

הטיפול בלייזר יכול להיות קו טיפולי ראשון בגלאוקומה או להתבצע בנוסף לטיפול בטיפות עיניים. ד"ר כלב-לנדוי מבצעת את כל מגוון טיפולי הלייזר הקיימים בטיפול בגלאוקומה.