ד״ר מאיה כלב-לנדוי

טיפול בגלאוקומה

גלאוקומה: מה זה, תסמינים ודרכי טיפול

גלאוקומה (בעברית: "ברקית") מחלה הגורמת לפגיעה בלתי הפיכה בעצב הראייה, ומהווה את הגורם השני בשכיחותו לעיוורון בעולם המערבי. המחלה הורסת באופן הדרגתי את עצב הראייה, מצמצמת את שדה הראייה ופוגעת בכל תפקודי הראייה האחרים.

מאחר והראייה המרכזית לא נפגעת עד לשלב מאוד מתקדם של המחלה, החולה כלל לא יודע שהוא חולה – ולכן יש המכנים אותה "הגנב השקט של הראייה". זו הסיבה העיקרית לחשיבות הרבה של אבחון מוקדם של המחלה, מכיוון שאז ניתן לעצור את המחלה עוד לפני שנגרם נזק תפקודי כלשהו. 

הנזק שכבר נגרם מגלאוקומה לא ניתן לשיקום. עם זאת, בעזרת טיפול נכון בהחלט ניתן לעצור את התקדמות המחלה, לשמר את המצב הקיים ולמנוע הידרדרות נוספת בראייה. סוגים שונים של גלאוקומה ודרגות חומרה שונות של המחלה מצריכים פתרונות רפואיים שונים הכוללים פתרונות תרופתיים טיפולי לייזר וניתוחים.

נגן וידאו

סוגי גלאוקומה

יש סוגים רבים של גלאוקומה. שני הסוגים העיקריים הם גלאוקומה פתוחת זווית וגלאוקומה זווית סגורה. אותה "זווית" היא אזור אנטומי שנמצא בעין שלנו, דרכו מתנקזים החוצה באופן טבעי נוזלים שנוצרים בעין ויוצאים אל מערכת כלי הדם. כאשר הזווית סגורה, או כאשר קיימת הפרעה אחרת בניקוז הנוזלים, הלחץ התוך עיני גובר ופוגע בעצב הראייה. 

סוג הגלאוקומה השכיח ביותר בישראל הוא גלאוקומה פתוחת זווית, שבה הזווית נראית פתוחה ותקינה אך בכל זאת קיימת הפרעה בניקוז התקין של נוזלי העין – מה שמעלה את הלחץ התוך עיני. סוגים נוספים של גלאוקומה יכולים להיות גלאוקומה משנית (למשל גלאוקומה משנית למחלת עיניים אחרת, גלאוקומה משנית לשימוש בתרופות כדוגמת סטרואידים גלאוקומה משנית לחבלה בעין ועוד); גלאוקומה התפתחותית, הנגרמת בגיל צעיר עקב מבנה לא תקין של העין, ועוד.

ככלל, גורם הסיכון העיקרי במחלה הוא לחץ תוך עיני מוגבר המזיק לעצב הראייה. גורמי סיכון נוספים : גיל, היסטוריה משפחתית של גלאוקומה (תורשה), קוצר ראייה ועוד. 

תסמיני גלאוקומה וחשיבותו של אבחון מוקדם

הפגיעה בראייה היא התסמין היחיד של גלאוקומה, אך כשהיא מורגשת ע"י החולה, בדרך כלל כבר מאוחר מדי. הפגיעה מהלחץ התוך העיני מתרחשת באופן הדרגתי ולא מורגש, כך שההשפעה על הראייה ועל עצב הראייה איטית מכדי שאדם החולה בגלאוקומה ישים לכך לב, וכשזה קורה, המצב כבר בלתי הפיך. עם זאת, טיפול בלחץ התוך עיני יכול לעצור את המחלה. 

הטיפול הטוב ביותר בגלאוקומה הוא גילוי מוקדם המאפשר לאבחן ולעצור את הגלאוקומה לפני שנוצר נזק קבוע.

איך מטפלים בגלאוקומה?

הטיפול במחלת הגלאוקומה מרוכז כיום בהורדת הלחץ התוך עיני. הלחץ הוא כאמור גורם הסיכון העיקרי לגלאוקומה ולהתקדמות המחלה, והוא גם הגורם היחיד הניתן לשינוי. 

הלחץ אליו אנו רוצים להגיע בטיפול מכונה "לחץ המטרה" והוא פרטני עבור כל מטופל/ת. רופא המנוסה בטיפול במחלה קובע את לחץ המטרה תוך התחשבות בנתונים רבים כמו: גובה הלחץ ההתחלתי, גיל החולה, חומרת המחלה בעת האבחנה, קצב התקדמות המחלה ועוד.

ניתן להוריד את הלחץ התוך עיני במספר דרכים. טיפולים תרופתיים כגון טיפות עיניים או כדורים, טיפולי לייזר ומגוון של ניתוחים. חשוב להדגיש כי כל סוגי הטיפולים מתמקדים בעצירה או האטה של הפגיעה בעצב הראייה. נכון להיום, לא קיים טיפול שמאפשר את שחזור הנזק שכבר נגרם. 

דרכי טיפול בגלאוקומה המוצעות במרפאתה של ד"ר מאיה כלב-לנדוי

ד"ר מאיה כלב-לנדוי מומחית ברפואת עיניים ובניתוחי עיניים בתחום הגלאוקומה והקטרקט למעלה מעשרים שנים. לצד ניתוחי גלאוקומה קלאסיים, במסגרתם מייצרים באופן כירורגי נתיב עוקף למערכת ניקוז נוזלי העין, ד"ר כלב-לנדוי מקפידה להתעדכן ולהתמחות בדרכי הטיפול המתקדמות ביותר בתחום. כיום קיימים ניתוחים חדשניים עם החלמה קלה יותר ושיעור סיכונים וסיבוכים נמוך יותר בהשוואה לניתוחים הקלאסיים הוותיקים. ניתוחים אלו מכונים ניתוחי "MIGS" (ניתוחים זעיר פולשניים Minimally Invasive Glaucoma Surgery), והם צוברים תאוצה ברחבי העולם וגם בישראל. לד"ר כלב-לנדוי ניסיון רב גם בקבוצת ניתוחים אלו בכל מגוון השיטות. בין היתר:

GATT " צינתור תעלת שלם"

הליך כירורגי חדשני שבמסגרתו מוכנס צנתר קטנטן אל תוך "תעלת שלם" (חלק מן האזור האנטומי שדרכו מבוצע ניקוז נוזלי העין), לאחר הכנסת הצנתר מבוצעת פתיחה של התעלה וע"י כך מוגבר הניקוז של הנוזלים מן העין והלחץ התוך עיני יורד.

גוניוטומיה

במסגרת ההליך מבוצעת פתיחת דופן של חלק מתעלת שלם בעזרת מכשור ייעודי. הפעולה מתאימה מאוד כפעולה נלווית לניתוח קטרקט אצל חולים המטופלים תרופתית בטיפות עבור גלאוקומה. בעזרת פתיחת חלק מדופן התעלה מושגת שליטה טובה יותר בלחץ התוך עיני לאחר הניתוח תוך שימוש בפחות תרופות.

XEN

ניתוח חדשני במסגרתו מושתלת בעין צינורית זעירה העשויה מחומר גמיש. הצינורית מאפשרת ניקוז של נוזל מן העין, ובכך מסייעת להוריד את הלחץ התוך עיני. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ואורך כ-15 דקות.

Preserflo

ניתוח מתקדם במסגרתו מוחדר שתל בשם Preserflo, צינורית קטנטנה העשויה פולימר מיוחד ומאפשרת הורדה משמעותית מאוד של הלחץ התוך עיני. זהו ניתוח עם פרופיל בטיחות גבוה, שיתרונותיו הם קיצור משך ההתאוששות והעובדה כי הפולימר מונע הצטלקויות באזור המנותח.

טיפולי לייזר בגלאוקומה:

הטיפול בלייזר יכול להיות קו טיפולי ראשון בגלאוקומה או להתבצע בנוסף לטיפול בטיפות עיניים. ד"ר כלב-לנדוי מבצעת את כל מגוון טיפולי הלייזר הקיימים בטיפול בגלאוקומה, לרבות:

לייזר אירידוטומי

לייזר אירידופלסטי

לייזר טראבקולופלסטי SLT המכונה גם "לייזר קר"

זקוק/ה לטיפול ספציפי?

ניתוח קטרקט

הטיפול היחיד היעיל לקטרקט הינו ניתוח שבו מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית צלולה.

טיפול בגלאוקומה

ד"ר מאיה כלב-לנדוי מומחית ברפואת עיניים ובניתוחי עיניים בתחום הגלאוקומה והקטרקט למעלה מעשרים שנים. לצד ניתוחי גלאוקומה קלאסיים, במסגרתם מייצרים באופן כירורגי נתיב עוקף למערכת ניקוז נוזלי העין, ד"ר כלב-לנדוי מקפידה להתעדכן ולהתמחות בדרכי הטיפול המתקדמות ביותר בתחום. כיום קיימים ניתוחים חדשניים עם החלמה קלה יותר ושיעור סיכונים וסיבוכים נמוך יותר בהשוואה לניתוחים הקלאסיים הוותיקים.

ניתוח קטרקט בלייזר

אחד הפיתוחים החדשניים בתחום רפואת העיניים הוא טכנולוגיה המאפשרת לבצע ניתוח קטרקט בלייזר. זהו ניתוח הקטרקט החדשני והמתקדם ביותר. בניתוח זה משתמשים במכשיר לייזר מתוחכם "פמטוסקנד לייזר", המעלה את רמת הדיוק והבטיחות של הניתוח.

טיפולי לייזר בגלאוקומה

הטיפול בלייזר יכול להיות קו טיפולי ראשון בגלאוקומה או להתבצע בנוסף לטיפול בטיפות עיניים. ד"ר כלב-לנדוי מבצעת את כל מגוון טיפולי הלייזר הקיימים בטיפול בגלאוקומה.